Het versterken van de schalen

Omdat de schalen zeer dun en slap zijn zonder schuin moesten de schalen dikker gemaakt worden en voorzien worden van spanten. Maar hoeveel dikker en waar de spanten moeten komen wist ik niet. Via de Kloet kwam ik te weten waar de romp van de huidige Sailhorse, zonder schuim, gebouwd wordt en kwam op 15 augustus 2002 bij Polybouw Keijzer in den Burg (Texel) terecht. Na een overtocht met Tesso werd ik vriendelijk ontvangen door mevrouw Keijzer, die mij in detail kon vertellen hoe de huidige Sailhorse is opgebouwd. Tevens liet ze mij de mallen zien waar de Sailhorse in gelamineerd wordt. Deze mallen had ik dus niet nodig want ik had al een soort mal waarin in direct de matten in kon lamineren.

Klik om de foto te vergroten...Nu kon ik aan de slag met mijn schalen. Eerst grondig schoon maken zodat er geen schuim en vuil meer aan zit met een soort flexibele schuurspons op een slijptol. Hierna heb ik de binnenschaal opgesteld  op latten zoals ik deze eerder heb gemeten.

Bij Poly-Service in Nieuwerkerk a/d IJssel heb ik polyester, matten en gereedschap gehaald en hierna kon het polyesteren beginnen. De hele binnenschaal met mat 450gr/m2 en daarna nog een laag van 450gr/m2 onder het "loopgedeelte" van de kuip om het extra sterk te maken. Het bakje aan de achterzijde heb ik gedeeltelijk Klik om de foto te vergroten...afgeslepen want dit hoeft niet dubbelwandig te worden. Ik heb wel het randje waar het deksel op ligt laten staan. Even met de hogedrukreiniger schoon spuiten en de binnenschaal is klaar.

De buitenschaal is op de zelfde manier gedaan. Eerst  schoonmaken en  daarna opstellen. Aan de onderzijde ligt de romp in het zadel wat ik eerder had gemaakt en aan de bovenzijde d.m.v. latten welke aan de bovenrand zijn bevestigd.Klik om de foto te vergroten... De schade t.h.v. de wantputtingen heb ik gerepareerd en verzwaard want volgens kenners is dit een zwak punt van een Sailhorse. Hoewel in deze serie een RVS versteviging aan de binnenzijde zit heb ik toch voor de zekerheid extra matten erop gezet.  Uiteindelijk heb ik ook in de buitenschaal 2 lagen mat 450gr/m2 gerold en in de spiegel nog een extra laag als versteviging voor de het roer.

Klik om de foto te vergroten...Het dek had ook het nodige schade opgelopen dat gerepareerd moest worden. Aan beide zijden was de dekrand kapot en aan SB zelfs tot 4 cm weg. Door middel van een lat heb ik de rand door gestrookt en opnieuw aangepolyesterd.

Intussen was het eind september en moest voor mijn werk naar het buitenland. Omdat ik een onverwarmde loods bezig was en onder de 15°C niet gepolyesterd kan worden hield het polyesteren voor 2002 eigenlijk op.