Het uit elkaar halen

Waar moet je beginnen met een boot met zoveel schade. Omdat er zoveel schade was besloot ik dat het schuim eruit moest. Dus heb ik Gerhard Drenth van de Sailhorse Club gebeld om raad. Volgens hem waren er diverse methoden om de boot van zijn schuim te verlossen. Het kwam er op neer als je het goed wil doen dat de schalen van elkaar af moesten om het schuim goed te verwijderen. Aangezien de H1426 uit een serie komt met een zeer dunne laag polyester zou dit erg moeilijk zijn. Ik besloot dit toch maar te proberen.

Klik om de foto te vergroten...Eerst heb ik het beslag van de boot geschroefd en de stagen en lijnen uit de klit gehaald. Hierna kon het slopen beginnen door de rubberen stootrand te verwijderen. Dat scheelt al 18 kg in gewicht en besluit eigenlijk direct dat dit niet meer terug gezet gaat worden. Als de rubber stootrand eraf is ligt het dek eigelijk al bijna los want deze is bij de bouw vast gezet met ca. 8 stalen m6 boutjes welke volledig weggeroest waren.

Klik om de foto te vergroten...Omdat de schalen na het verwijderen van het schuim zeer slap zullen zijn heb ik de romp op verschillende ordinaten de breedte gemeten zodat ik dit later kan controleren.

Klik om de foto te vergroten...Hierna heb ik de montagerand afgeslepen en is de bovenrand van de binnenschaal los. Als de zelflozergaten en kielkast ook los geslepen zijn zit de binnenschaal alleen nog vast aan het schuim. De binnenschaal moet nu heel voorzichtig uit het schuim gehaald worden want de schalen zijn maar 1-2 mm dik. Ik heb een begin gemaakt door tussen de binnen- en buitenschaal het schuim te verwijderen. Het schuim is daar ca. 3 cm dik en is goed te verwijderen met messen en beitels. Met een vorkheftruck ben ik voorzichtig bij de boeg gaan tillen aan de binnenschaal. Klik om de foto te vergroten...Stukje bij beetje kwam hij los en waar hij echt heel vastzat heb ik een klein gaatje geboord en met persluchtpistool de schaal van het schuim gedrukt. Dit is een heel secuur klusje en  ben eigenlijk vergeten foto's te maken. Uiteindelijk is het geluk zonder al te veel schade aan de schalen.

Omdat ik de binnenschaal op spanten wil gaan laten rusten heb ik een draadje gespannen tussen de boeg en spiegel welke ik gebruik als referentie hoogte. Het draadje is door een klein gaatje in de boeg en spiegel gestoken zodat ik  tijdens de hele bouw de spanthoogte kan controleren.

Klik om de foto te vergroten...Omdat het polyester zeer slap was heb ik 4 mallen gemaakt op een stalen balk waarin de buitenschaal netjes past. Met een cirkelzaag heb ik het schuim in bokken gezaagd waardoor het makkelijker was om er stukken eruit te breken. Na een week of twee had ik uiteindelijk twee schalen en een dek. Het slopen, het risico volle gedeelte, was op een paar kleine beschadigingen na geslaagd.